Carrer Callaueta

  •  Constructora: Locubsa

La proposta de peatonalització del carrer Callaueta neix de la voluntat del Comú d’Andorra la Vella de pacificar la zona de Riberaygua i Travesseres. El carrer Callaueta ha d’esdevenir un dels eixos vertebradors d’aquesta zona.

Es projecta un carrer de plataforma única, pavimentant el vial central i les zones d’aparcament, guanyant així l’ample total del carrer per a vianants i terrasses. A la zona d’entrada al carrer s’aprofiten els tres arbres existents per generar espais verds que afavoreixin la permeabilitat de la nova plaça d’accés . La resta d’arbres s’integren en la trama del paviment. S’aprofita l’obra per millorar els serveis existents.

Materialitat.

La proposta s’ha basat en la cerca d’un paviment durarader i atemporal, que lligués bé amb la resta de materials emprats en els carrers de la capital. Un nou paviment amb un especejament i una col·locació extrapolable a qualsevol reforma urbana, sense buscar protagonisme amb complicades geometries o jocs de tonalitats molt contrastats. Aquest material és el granit.

S’han utilitzat dos tipus de granit de tonalitats lleugermant diferents, tallats en peces tipus adoquí de 20x10x8. Una geometría amb que fàcilment és “reomplen” els buits urbans a pavimentar.

Per una banda el granit Gris Pirineu, en una quantitat superior, essent el predominant i fent d’enllaç amb el granit existent en les voravíes. Per altra banda, s’ha utilitzat el garnit Negre Ibèric.

Els dos tipus de granit amb tonalitats diferents i enfatitzats per les pròpies vetes de la roca, col·locats amb un aparell totalament aleatori donen dinamisme al acabat del carrer.

Aquest canvi de tonalits adquireix el seu major protagonsime amb el paviment mullat després d’una bona pluja.

 

Il·luminació

Així com en la materialitat del paviment no es busca cap tipus de protagonisme de l’arquitectura, en el cas de l’il·luminació s’ha buscat una solució que dotés al carrer de carácter únic i n’esdevingués l’element distintiu.

S’ha optat per un sistema d’iluminació suspesa de les façanes dels edificis.

Dues catenaries longitudinals d’on és subjecten i s’alimenten una sèrie de lluminàries recorren el carrer com una catifa de llum.

Aquest conjunt de catenàries també ha de servir per poder tematitzar i decorar puntulment el carrer, esdevinguent una infraestructura clau per la dinamització d’aquest.

S’ha optat per la lluminària TUMBLR de la casa Urbidermis pel seu aspecte de lluminària domèstica.

El sistema d’il·luminació compleix els estàndras del nou reglament de qualitat lumínica i d’eficiència energètica de l’enllumenat exterior.

En cas d’intervenció per part dels bombers, un senzill protocol d’apagat del sistema, facilitaria la seva tasca.

Veure més projectes